Istina..

”Ostavi to majmune jedan,dokle da ti govorim”..uhhhh!(pa cuska jedna). Dezmekast i podbuo covek, zakrvavljenih ociju, gazda Velike kuce u selu,urlao je na suvonjavog ,nejakog momka , koji se zatekao na tavanu, trazeci nesto novo da procita..

Strovalivsi se na pod ,digao se,i ostao stajati, glave pognute pred ovim opasnim i losim covekom…
Prodje i taj dan isti da drugaciji i ne moze biti..”Galama,po neki udarac,uz gomilu psovki i ruznih reci…!!

”Ja majmun” ,razmisljao je decak u svojem sobicku polusuturena gazdine kuce..”Sta je lose biti majmun,”zapitao se on..!Zar nam majmuni nisu evolutivno najblizi.. Zar se njihova slicnost sa nama ne uzima kao dokaz srodnosti,nego samo kao nacin simbolizovanja grdnih i negativnih stvari u nama..Setivsi se poznate knjige ”Dr DZekil i mister Hajd ”,gde posle ispijanja napitka doktor odlakavi,porastu mu i zasilje se zubi nenormalne velicine,on postaje neki covek-gorila..dakle jezivi covek majmun..
Ako covek trazi neprijatelja u drugom coveku,salje mu lose  misli i nanosi mu zle radnje,sta onda ocekivati od njegovog pogleda ka zivotinjama.?.Evo majmuni, prikazaani kao nasilni,cak glupi ..Bica koja se veru po drvecu,ceskaju se ispod pazuha ,neartikulisano govore..I onda ako nekome kazemo da je majmun ,on bude ljut i povredjen ,kao i ja od gazda Todora..

Momak se osetio strasno,frustrirajuce i tuzno,a povrh svega uplaseno..”Zasto je to tako,zapitao se??Sto puta smo videli da su majmuni osecajni,radoznali,snalazljivi,okretni,duhoviti,drustveni..i spososobni da pate i tuguju bas kao i mi,i to sa raskosnom lepotom i dostojanstvom koje nas podseca na Sopenhaurove reci”da ” postoji nesto u cemu zivotinje pokazuju vise mudrosti u poredjenju sa nama-mislim na njihovo mirno,spokojno uzivanje u sadasnjem trenutku…!!
”Sto sta bismo mi jos mogli nauciti od majmuna,mislio je momak tonuci u san…Pristao bih ja da budem i glista i najobicnija  musica,a posebno simpanza, koje gotovo imaju iste gene kao i mi..Da li to zna gazda Todor??”

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s